Löneväxling – byt lön i dag mot pension i morgon

Du som har en lite högre lön kan tjäna på att omvandla en del av din lön till pension och därmed få lite extra i pension.

Lägre skatt och extra insättning från arbetsgivaren

Löneväxling innebär att du byter en del av din bruttolön mot tjänstepension. Din skatt blir lägre eftersom du slipper betala inkomstskatt på den delen du sparar till pensionen. Skatten dras i stället när du får ut pengarna i pension, och den blir oftast lägre. 

Inte nog med det. Eftersom skatten på pensionssparande är lägre än arbetsgivaravgiften på lön kan din arbetsgivare höja ditt löneväxlade belopp med cirka 6 procent. Säg att du väljer att löneväxla 2 000 kronor i månaden. Då sätter din arbetsgivare in 2 120 kronor till din pension.

Vem kan löneväxla?

Löneväxling passar dig med en månadslön över 51 245 kronor (2024) efter avdrag för  löneväxlingen. Har du lägre lön kan det påverka den allmänna pensionen negativt.

Enkelt att löneväxla på Pensionsvalet

I Pensionsvalets valtjänst kan du välja vilket försäkringsbolag som ska ta hand om pengarna, och om du vill placera dem i en traditionell försäkring eller i en fondförsäkring. Även om du har din tjänstepension i en traditionell försäkring kan du alltså välja att löneväxla i en fondförsäkring.

När du loggar in hittar du din premieinformation samlad. Där ser du hur mycket arbetsgivaren har betalat in till din vanliga tjänstepension, och vilket belopp som har betalats in till löneväxlingen.

Du kan vara säker på att du alltid får låga avgifter.

Kom igång med löneväxling

  1. Prata med din arbetsgivare. Erbjuder de löneväxling eller kan de tänka sig att börja? Fördelen för dem är att de får lägre arbetsgivaravgifter.
  2. Kom överens med arbetsgivaren och skriv ett avtal.
  3. Välj hur du vill placera det löneväxlade beloppet på Pensionsvalet. Se vilka försäkringsbolag du kan välja

Om du inte gör ett val för din löneväxling

Om du inte själv väljer försäkringsbolag och förvaltningsform (traditionell försäkring eller fondförsäkring) för din löneväxling så får du samma val som för din vanliga tjänstepension.